Zlato nebo stříbro? Jak a do čeho investovat

Napsal Jaromír Zvonek. Posted in Investice.

investicni stribrne mince

Pokud hledáte bezpečnou investici, pak byste se rozhodně měli zaměřit na drahé kovy. Nákupem zlatých cihel sice jen tak nezbohatnete, ale máte jistotu, že jsou vaše peníze dobře uloženy. Nejinak je tomu u dalších obchodovatelných kovů, jako je stříbro, platina, palladium nebo diamanty. Kupříkladu investiční stříbrné mince dokonale konzervují hodnotu peněz a hlavně - neztrácí ji.

Cena zlata a stříbra na světovém trhu stoupá, avšak sem tam se objeví i zuby poklesu. A právě v takových obdobích je ideální čas pro nákup. To stejné platí pro stříbro, které je navíc ve formě investičních stříbrných mincí cenově dostupné opravdu pro každého.

Ptáte-li se, zda je lepší investice do zlata či stříbra, jasnou odpověď vám nedáme. Pro jednoho investora je výhodnější zlato, pro jiného zase stříbro. Investiční zlato se pyšní tím, že je osvobozené od DPH. Stříbro je zase levnější a zároveň velmi dobře obchodovatelné.

Investiční platina je výhodnější než zlato

Napsal Jaromír Zvonek. Posted in Investice.

investicni platina

Na rozdíl od zlata či stříbra je platina společně s palladiem aktuálně velmi atraktivní a výhodná. Investiční platina v posledních měsících zaznamenala značný růst a její kladný potenciál se předpokládá i nadále. Ve srovnání se zlatem, které je stále asi nejoblíbenějším investičním kovem, má platina také mnohem širší využití.

Investiční platina nyní zaznamenává pokles své ceny, proto je ideální období pro její nákup. V porovnání s rokem 2010 je nyní cena za jednu unci dokonce o téměř tisíc dolarů nižší. Pokud bychom se zaměřili na vývoj ceny v tomto roce, pak investiční platina začínala v lednu na přibližně 1200 dolarech, poté ještě mírně stoupla a od února s menšími výkyvy postupně klesala až k dnešní částce mezi 900 a 1000 dolary.

Investujte chytře, investujte do zlata

Napsal Jaromír Zvonek. Posted in Investice.

investicni zlato

Zlato bývá doporučováno naprostou většinou ekonomů a burzovních specialistů pro svou trvalo hodnotu i v dobách destabilizace finančních trhů. Jako platidlo se zlato začalo používat již v období 700 př. n. l. I když už se jím dnes platit nedá, investiční zlato má stále velmi vysokou likviditu.

Investiční zlato můžete zpeněžit kdekoliv na světě. Při nahlédnutí do dějin celé naší planety také můžeme zjistit, že nikdy neexistovala měna, která by sloužila jako všeobecně respektované platidlo tak dlouho.

Budoucím rizikům se nejlépe vyhnete investicí do vícero forem. Na výběr máte mezi cihlami, slitky či zlatými mincemi. Zlaté investiční slitky a mince jsou navíc jako jediné drahé kovy v České republice osvobozené od DPH, proto se jejich nákup opravdu vyplatí.

Investiční zlaté mince neztrácí hodnotu

Napsal Jaromír Zvonek. Posted in Investice.

investicni zlate mince

Při zvažování investice do drahých kovů rovnou zapomeňte na to, že díky nim nějak prudce zbohatnete. Ne, to není jejich funkce. Mají jinou, rozhodně ne méněcennou vlastnost - konzervovat hodnotu a neztrácet ji. Navíc například investiční zlaté mince nejsou, na rozdíl od peněz uložených na účtu, pouze virtuální a vy si tak můžete užívat jejich fyzické podoby.

Cena zlata má historicky stoupající tendenci, jen občas přijde krátké období, kdy se děje pravý opak. A to bývá ten nejlepší moment k nákupu třeba právě investičních zlatých mincí.

České mince jsou raženy Českou mincovnou a je po nich obrovská poptávka především mezi sběrateli, což rapidně zvýšilo jejich cenu. Pro investiční účely se tak doporučuje nákup světově uznávaných mincí s certifikací IRA Acceptable vydávanou penzijním fondem v USA.